Kwaliteit, voedselveiligheid, traceerbaarheid en duurzaamheid. Daar zorgen we voor!

Laatste nieuws

De Vegaplan certificatie : een onmisbare troef voor de plantaardige sector

23.06.2022

 

Ter gelegenheid van de Algemene Vergadering van Vegaplan die op 14 juni plaatsvond, zijn wij verheugd u ons jaarverslag voor het jaar 2021 te kunnen voorstellen. 

 

Met 73% van het Belgisch landbouwareaal dat in 2021 werd gebruikt voor plantaardige productie en met meer dan 17.000 gecertificeerde landbouwers, is de Vegaplan-certificering een onmisbaar instrument voor de veilige en duurzame productie van primaire plantaardige producten. Ondanks de invloed van Covid werden in 2021 meer dan 6 000 audits uitgevoerd voor de Vegaplan Standaard voor de primaire plantaardige productie, 562 voor loonbedrijven en 188 voor siergewassen. 

 

« Vanuit het oogpunt van de industrie en meer bepaald de aardappelsector, zien we de ontwikkelingen binnen Vegaplan zeer positief tegemoet. Naast borging van de kwaliteit van onze grondstoffen, is een productieproces van teelt tot consument met een evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen voor de volledige keten ontzettend belangrijk».

 

Steven De Cuyper, Voorzitter Vegaplan

 

 

 

Om beter aan de verwachtingen van de markt te voldoen, werden in de loop van 2021 een twaalftal technische werkgroepen georganiseerd om de aanzet te geven voor een grondige herziening van de Vegaplan Standaard wat de intense en constructieve interprofessionele samenwerking illustreert.. Deze oefening, waarbij eis per eis wordt bekeken, zal in 2022 worden voltooid, zodat in 2023 een vernieuwde en geactualiseerde Vegaplan Standaard in voege kan treden.

 

 

Getuigenis van Leander Hex, Consulent Boerenbond, lid technische werkgroep Vegaplan: “De Vegaplan Standaard is het resultaat van doorgedreven overleg tussen de landbouworganisaties , de afnemers en de overheid. Hierdoor heeft het een belangrijke waarde als markttoegang en toont de landbouwer aan dat hij conform de regels produceert.”

 

 

 

Naast onze landbouwers zijn in 2021 ook meer dan 1.200 loonwerkers Vegaplan gecertificeerd, een stijging met 2% ten opzichte van het voorgaande jaar. Onze gecertificeerde loonwerkers kunnen alle land- en tuinbouwactiviteiten uitvoeren en zijn in heel België gevestigd.

 

Johan Van Bosch, Secretaris-generaal van Landbouw-service, lid van de raad van bestuur van Vegaplan : « Met de ondertekening van de uitwisselbaarheid tussen de Vegaplan Standaard loonwerk en de VKL-norm, bieden we administratieve verlichting en rechtszekerheid aan de Belgische en Nederlandse bedrijven die grensoverschrijdend werken. »

 

 

 

 

 

Meer dan 250 siertelers zijn gecertificeerd voor de Vegaplan Standaard NET in 2021, waarvan 24 ook handelaars zijn.

 

Getuigenis van Miet Poppe, secretaris van AVBS, lid van de Technische Werkgroep Vegaplan: « Meer en meer siertelers engageren zich om zich te laten certificeren en zo op een vlotte manier te voldoen aan de verwachtingen van de overheid. Tegelijk is het een hefboom om te laten zien dat ze verantwoord bezig zijn. Het Vegaplan Standaard NET certificaat is bovendien de ideale opstap voor duurzaamheidscertificaten zoals MPS en GLOBBALG.A.P»

 

 

 

 

 

 

Wij nodigen u uit om ons jaarverslag te lezen om meer te weten te komen over het belang van Vegaplan-certificering voor de landbouwsector en om een overzicht te krijgen van onze belangrijkste verwezenlijkingen en successen in 2021 en onze vooruitzichten voor 2022.


 

Wij wensen u veel leesplezier ! 

lees verder

Vegaplan zoekt een junior adviseur!

17.06.2022

 

Heb jij passie voor de landbouwsector en de plantaardige productie in het bijzonder? Ben je gedreven om bij te dragen aan een duurzame agro-voedingsketen? Dan ben jij de collega die wij zoeken!

 

VEGAPLAN vzw, gevestigd te Brussel, beheert het gelijknamig kwaliteitsborgingssystem voor de primaire plantaardige sector. Met meer dan 17.000 gecertificeerde land- en tuinbouwers staat Vegaplan in voor voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van de Belgische plantaardige producten. Naast de ontwikkeling en het beheer van de lastenboeken, beheren wij de databank waarin alle deelnemers en hun certificatiestatus worden bijgehouden. Tevens houden wij toezicht op de controles, organiseren we opleidingen, informeren we de stakeholders en communiceren we via nieuwsbrieven en landbouwpers. Het Vegaplan team werkt nauw samen met zijn ledenorganisaties zijnde de federaties van de afnemers (verwerking van en handel in plantaardige grondstoffen & producten) enerzijds en vertegenwoordigers van de landbouworganisaties (Agrofront) anderzijds.

 

Momenteel zijn wij op zoek naar een (m/v)

 

JUNIOR ADVISEUR

 

Je functie

 

Als junior adviseur ben je mee verantwoordelijk voor het beheer van de Sectorgidsen voor Autocontrole (voor de plantaardige productie, de loonwerkers en de sierteelt) en van de overeenkomstige Vegaplan Standaarden. Samen met de stakeholders van de plantaardige keten stem je de voorwaarden af voor kwaliteit en duurzaamheid in de primaire plantaardige productie. Boeiende thema’s zoals voedselveiligheid en traceerbaarheid, maar ook geïntegreerde teeltechniek, biodiversiteit, duurzaam boden- en waterbeheer komen aan bod. Daarenboven sta je mee in voor de communicatie (o.a. website, infovergaderingen), en je krijgt de kans nieuwe projecten rond digitalisatie en data-sharing te coördineren. Je onderhoudt contacten met overheidsinstanties, beroepsfederaties, bedrijven uit de schakel handel en verwerking, certificeringsinstellingen, andere beheerders van lastenboeken, en landbouwers en loonwerkers. Tevens organiseer en neem je deel aan diverse werkgroepen, seminaries, opleidingen en informatievergaderingen.
 

Jouw profiel

 

Je beschikt over een diploma in een wetenschappelijke richting (agro- of voedingstechnologie, industrieel ingenieur landbouw, bio-ingenieur, biochemie, biologie,…) of gelijkwaardig door ervaring. Belangrijk is dat je een goed zicht hebt op de diverse aspecten die een rol spelen op het niveau van de landbouwexploitatie zelf en op de plantaardige productie in het bijzonder. Affiniteit met software ontwikkeling is een plus. Je werkt op een autonome manier maar toont eveneens een goede teamgeest en ondernemingszin. Een positieve contactvaardigheid, maturiteit en een analytische geest kenmerken je profiel. Je komt in een nationale omgeving terecht en bent dus vlot tweetalig Nederlands-Frans. Kennis van Engels is een plus.
 

Ons aanbod

 

Er wacht jou een veelzijdige en boeiende uitdaging, met veel ruimte voor initiatief en persoonlijke ontwikkeling. In deze gevarieerde functie krijg je de kans om jezelf te ontplooien in een klein team waar en een waardevolle bijdrage te leveren aan de landbouwsector en meer specifiek de plantaardige productie. Een no-nonsense cultuur met aandacht voor collegialiteit en een aangename werksfeer, samen met de collega’s van Codiplan en Belbeef, met wie we het kantoor en de databank delen. Tevens wordt er een aantrekkelijk salarispakket met diverse extralegale voordelen aangeboden.

Interesse? Ben jij de Adviseur waar wij op zoek naar zijn? Overtuig ons en stuur ons je motivatiebrief en volledige Curriculum Vitae. Of hebt u nog vragen? Bel dan naar Brigitta Wolf op +32 471 857 283. Solliciteer via het email-adres vacature@vegaplan.be. Wij behandelen elke kandidatuur met discretie.
 

lees verder